У тому, щоб правил дорожнього руху дотримувалися, зацікавлені передусім самі водії. А якщо так, то й карти їм у руки, точніше — відеореєстратори та мобільні телефони.

Згідно із законопроектом, який наразі проходить громадське обговорення в Румунії, записи з камер телефонів та реєстраторів машин стануть підставою для штрафу, що накладатиметься на порушників правил дорожнього руху, повідомляє «Закон і Бізнес».

Відеозаписи, зроблені таким чином, водії та інші небайдужі громадяни зможуть відправити до поліції. І вже на цій підставі порушників, зображених на них, притягнуть до адміністративної відповідальності. Проте заявник повинен буде дати офіційні свідчення, що цей запис не був змінений за допомогою редактора.

Таким чином, законодавці розраховують знизити кількість ДТП у рамках загальноєвропейської ініціативи — нуль ДТП зі смертельними наслідками до 2050 року. Для цього у березні 2023 року Європейська комісія запропонувала ретельніше готувати молодих водіїв, скоригувати процес медогляду та запровадити загальну систему штрафів.