Музей ретро-техніки «Колеса Історії» стане першим приватним автомобільним музеєм у столиці, доступним для всіх. В його експозиції понад 100 автомобілів і мотоциклів, а також незліченна кількість інших зразків технічної культури минулого.

Про 5 найцікавіших автомобілів з експозиції музею “Колеса історії” розповів портал «РБК-Україна».

Що відомо про музей «Колеса Історії»

Адміністрація наголошує, що всі експонати «живі» та перебувають у стані «на ходу». А історія майже кожного конкретного експоната у музейних залах відома організаторам. Найчастіше вона пов’язана або з видатними людьми України, або, навпаки, із пересічними громадянами, які жили в цій країні до нас.

Організатори подбали про те, щоб у “Колесах історії” було цікаво не лише фанатам техніки. Відповідно, відвідувачам пропонується відкрити для себе різноманітні експонати, які допоможуть зануритися в атмосферу минулих епох.

ГАЗ-А (1932-1936 рр.)

Це найстаріший об’єкт на першому поверсі музею. Свого часу такі машини у великій кількості були присутні на вулицях Києва та інших українських міст. Простий, надійний і невибагливий фаетон був першим легковим автомобілем Горьковського автозаводу. Фактично він є копією автомобіля Ford-A, ліцензія на виробництво якого разом з повністю комплектним потужним заводом була куплена радянським урядом у Ford Motor Company ще 1929 року. Машини цієї моделі у вільний продаж не надходили і у приватній власності майже не зустрічались. В наші дні відомо лише про кілька екземплярів даної моделі, присутніх в Україні – при тому що всього було випущено трохи менше 42 тисяч таких «газиків».

У Києві відкривається перший автомобільний музей: ТОП-5 найцікавіших машин

Buick Roadmaster (1936-1937 рр.)

Ще один довоєнний, а тому доволі рідкісний автомобіль. Тим більше що і в пору своєї молодості ця дорога (від 1518 доларів!) модель не була поширеною, у тому числі і на батьківщині. У «Роадмайстра» цікавий як на наш час двигун, а конкретно в цього екземпляра – ще й незвична власна історія. Гіди музею розкажуть вам, хто зберіг цей Buick до наших днів, як і коли він потрапив в Україну і чому на ньому досі рідні американські номерні знаки.

У Києві відкривається перший автомобільний музей: ТОП-5 найцікавіших машин

ЛуАЗ-967 ТПК (1965-1989 рр.)

Унікальна армійська машина, про яку мало знали навіть у часи її служби в армії. Вона влаштована так, що вміє їздити будь-яким бездоріжжям, може плавати, літати, десантуватись на парашуті і евакуювати поранених з-під вогню, залишаючись при тому в укритті. Важливо, що при таких здібностях машина залишалась дешевою у виробництві, оскільки базувалася на агрегатах одного дуже поширеного українського легковика. Власне, і сам ТПК теж випускався в Україні. Повна історія конкретно цієї машини із зрозумілих причин невідома, але в музеї можуть розповісти, як сталося, що цей автомобіль є справжньою «капсулою часу», маючи на одометрі лише кілька десятків кілометрів пробігу.

У Києві відкривається перший автомобільний музей: ТОП-5 найцікавіших машин

Tatra 613 (1974–1996 рр.)

Дуже своєрідна машина чехословацького виробництва, яка вважалася унікальною навіть тоді, коли випускалася серійно. Потужна представницька модель з добре захованим мотором V8, яка має чимало спільного як з народними «Запорожцями» і «Жуками», так і з елітними De Tomaso Pantera і Ferrari. Дизайн її, між іншим, був створений одним відомим італійським ательє. Історія цього примірника в Україні починається в 1976 році, коли вона стала однією з трьох новеньких «Татр», поставлених в республіку для виконання особливих завдань.

Rolls-Royce Silver Shadow (1965-1980 рр.)

А це преміум-клас у британському виконанні. Певно, прозвучить несподівано, але даний Rolls-Royce – доволі масовий автомобіль. Принаймні, такий вигляд він має на фоні інших «Роллс-Ройсів» зі своїм тиражем у 25 тисяч примірників. Silver Shadow був прописаний у гаражах багатьох світових знаменитостей, від королів до поп-зірок. А для пересічного громадянина музей “Колеса історії” – рідкісна нагода познайомитись з цим безумовно досконалим автомобілем. Представлений в експозиції екземпляр – 1969 року випуску, і свого часу він прибув в Україну з Каліфорнії.

Якщо коротко

Знайомитись з унікальними зразками технічної культури минулого, зокрема, з автомобілями і мотоциклами, краще таки не через екран смартфона чи комп’ютера, а, як сьогодні кажуть, в реалі. Тому підкажемо, що музей «Колеса Історії» буде відкритий для відвідувачів щотижня з п’ятниці по неділю, з 10:00 до 17:00. Придбати квитки можна на сайті музею або безпосередньо на місці. Передбачені пільгові ціни для дітей та певних категорій громадян.