Мережеві автозаправні станції пропонують поліпшені варіанти бензину, аргументуючи це можливістю покращити стан двигуна і підвищити його продуктивність. Моторист із двадцятирічним стажем розповів, чи справді є сенс використовувати таке пальне, яку воно чинить дію на систему агрегату, а також кому воно категорично не підходить і не варто витрачати гроші, Wheel News.

Виробники стверджують, що ці спеціальні види бензину містять у собі присадки, які здатні очищати двигун. Вони змінюють характеристики палива.

Брендові варіанти бензину АІ-95 і АІ-100, за запевненнями продавців, здатні додатково захищати двигун від шкідливого впливу, а також знижують витрату палива.

Експерт зазначає, що тривале використання палива низької якості призводить до появи відкладень і нагару. Через це забиваються форсунки, які згодом починають гірше розпорошувати паливо. Забруднення також впливають на рухливість впускних клапанів, чорний наліт сприяє зниженню компресії, що призводить до погіршення спалювання палива в камерах.

Мийні присадки спрямовані на те, щоб усунути ці відкладення і нагар, але ефект від них буде помітний через кілька тисяч кілометрів пробігу. При цьому в карбюраторних двигунах жодних змін помітно не буде, тому для них це паливо виявиться марним.