За переповненням на західних пунктах пропуску, багато українців вибирають маршрут через Молдову. Але перед поїздкою на власному автомобілі важливо знати правила дорожнього руху в цій країні, щоб не потрапити в небезпеку та уникнути штрафів.

InKorr із посиланням на видання Visit Ukraine надає інформацію про особливості, що необхідно враховувати водіям, які їдуть через Молдову.

У Молдові ближнє світло фар має бути увімкнене протягом періоду з 1 листопада по 31 березня, а також в темний час доби, поганій погоді та в тунелях.

В автомобілі повинні бути попередні засоби: аптечка, вогнегасник, знак аварійної зупинки та жилети, які світяться. Фари, номерні знаки та скло повинні бути чистими.

«Перевищення швидкості у Молдові — це серйозне порушення, за яке передбачені значні штрафи та втрата права керування автомобілем», — зазначено в статті.

Ремені безпеки є обов’язковими для водія та всіх пасажирів. Для дітей зростом до 150 см потрібні дитячі крісла. Заборонено перевозити дітей на передньому сидінні автомобіля, мікроавтобуса або автобуса, але лише від 12 років.

У Молдові світлопроникність лобового скла та передніх бічних вікон має бути не менше 70%, але ці обмеження не стосуються задніх вікон.

Допустима концентрація алкоголю в крові не повинна перевищувати 0,3 проміле.

У Молдові пішоходи мають перевагу на дорозі, тому водії повинні давати їм перевагу.

Користуватися телефоном за кермом можна, але лише з гарнітурою та не використовувати навушники.

За порушення правил дорожнього руху в Молдові передбачені штрафи від 20 до кількох тисяч євро. Деякі порушення можуть призвести до заборони керування транспортним засобом.

Обмеження швидкості в Молдові залежать від типу транспортного засобу. Наприклад, у населених пунктах для легкових автомобілів — 50 км/год, за межами населених пунктів — 90 км/год, а на шосе — 110 км/год.

У Молдові немає платних доріг, але всі іноземні водії повинні придбати віньєтку — це дорожній податок за користування дорогами. Вартість віньєтки залежить від терміну її дії та її можна придбати онлайн або на пункті пропуску на кордоні з Молдовою.