Стало відомо про водія мопеда, якому суд в Україні нарахував штраф у розмірі 40 800 гривень та позбавив права водіння на 5 років. Таке суворе покарання було присуджено після того, як водій керував мопедом без відповідної категорії «А1».

Примітно, що реєстрація мопеда є обов’язковою, незалежно від того, чи використовується він для їзди місцевими або державними дорогами.

Управління мопедом передбачає наявність спеціальної категорії водія «А1», а водії, у яких є категорії «В», «С» або «А» не мають на це права. Тим водіям, які порушать цю вимогу закону, загрожують серйозні штрафи, а також втрата права керувати мопедом, пише «Стіна».

Відповідно до ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за керування мопедом без категорії «А1» передбачено штраф у розмірі 3400 гривень.

У разі повторного порушення цього правила протягом року згідно з пунктом 5 цієї статті водієві загрожує штраф у розмірі 40 800 гривень, а також позбавлення права керувати транспортним засобом строком від 5 до 7 років.