Не всі водії в Україні зобов’язані укладати договір страхування цивільноправової відповідальності. Існують певні категорії громадян, які звільнені від такого обов’язку.

Про це розповів адвокат Олександр Головченко, інформує видання «Новини.LIVE».

Кому не потрібна страховка:

  • учасникам бойових дій;
  • постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни, що визначені законом, які особисто керують належними їм транспортними засобами;
  • особам з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм ТЗ;
  • особам, що керують ТЗ, що належить особі з інвалідністю I групи, у його присутності.

«Обов’язковою умовою використання такої пільги є те, що зазначені особи мають бути власниками ТЗ на правовій підставі (на праві власності, оренди, користування за довіреністю тощо). При цьому відшкодування збитків внаслідок ДТП, винуватцями якої є зазначені особи, здійснює Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ)», — підкреслив адвокат.

Що робити в разі ДТП

Якщо трапиться аварія з вини водія, який звільнений від укладання обов’язкового договору страхування цивільноправової відповідальності, то насамперед треба терміново повідомити про ДТП поліції.

«Водіям, які потрапили в ДТП потрібно проінформувати одне одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси. Вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди. Невідкладно (не пізніше трьох робочих днів з дня ДТП) письмово надати МТСБУ повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та/або пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально», — повідомив Олександр Головченко.