В Україні стало відомо про водія мопеда, на якого суд наклав штраф у розмірі 40 800 гривень та позбавив права водіння строком на п’ять років. Таке суворе покарання було присуджено за те, що водій керував мопедом, не маючи відкритої категорії «А1».

Наголошується, що реєстрація мопеда є обов’язковою, незалежно від того, чи використовується він для їзди місцевими або державними дорогами.

Управління мопедом передбачає наявність спеціальної категорії водія «А1», а водії, у яких є відкриті категорії «В», «С» або «А», права на це не мають. Тим водіям, які порушать цю вимогу закону, загрожують серйозні штрафи, а також втрата права керувати мопедом, пише «Стіна».

Відповідно до статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за керування мопедом без категорії «А1» передбачено штраф у розмірі 3400 гривень.

При повторному порушенні цього правила протягом року згідно з пунктом 5 цієї статті водієві загрожує штраф у розмірі 40 800 гривень, а також позбавлення права керувати транспортним засобом строком від 5 до 7 років.