Багато українців шукали притулку від війни на власних транспортних засобах, прибуваючи до Німеччини на автомобілях, зареєстрованих в Україні. Якщо ви опинилися в такій ситуації і користуєтеся зареєстрованим в Україні транспортним засобом у Німеччині вже більше року, то наступна інформація стосується саме вас, пише Avtosota.

Будь-який український транспортний засіб, який експлуатується в Німеччині більше року з моменту перетину кордону, повинен пройти перереєстрацію на німецьку реєстрацію не пізніше 30 вересня.

Після цього на українські транспортні засоби поширюються загальні правила реєстрації, викладені в § 46, абзац 7 Постанови про реєстрацію транспортних засобів, без винятків.

Неможливість завершити процес реєстрації до встановленого терміну призведе до заборони подальшого використання транспортного засобу з 30 вересня 2024 року. З 1 жовтня 2024 року за експлуатацію незареєстрованого транспортного засобу може бути накладено штраф у розмірі 70 євро.

Ваші дії при реєстрації авто в Німеччині

Процес реєстрації автомобіля в Німеччині вимагає активної взаємодії з місцевим реєстраційним органом, відомим як Zulassungsstelle. Ця процедура може тривати від двох тижнів до шести місяців.

Будь-яка особа, яка керує транспортним засобом, що не зареєстрований у Німеччині, наприклад, з України, на дорогах загального користування Німеччини, повинна пройти процедуру перереєстрації для отримання німецького номерного знаку, що фактично означає реєстрацію транспортного засобу в Німеччині.

Для реєстрації транспортного засобу може знадобитися додаткова документація, в тому числі висновок спеціаліста (Gutachten) та технічний Ausnahmegenehmigung (дозвіл на реєстрацію імпортних транспортних засобів без певних вимірювань, наприклад, викидів вихлопних газів), щоб відповідати німецьким стандартам.

Для завершення процесу реєстрації необхідно бути законним власником транспортного засобу та мати посвідку на проживання в Німеччині. Для реєстрації транспортного засобу недостатньо генеральної довіреності.

Крім того, посвідка на проживання в Німеччині є обов’язковою для оформлення страховки. Важливо також стежити за терміном дії страхування транспортного засобу та своєчасно поновлювати його в разі потреби.