Двигун – найдорожчий агрегат автомобіля, і всі автовласники хочуть, щоб він служив якомога довше. Для цього важливо підтримувати чистоту всередині мотора, щоб бруд та відкладення не збільшували його зношування. «Автосвіт» розповів про різні типи забруднень та методи боротьби з ними.

Продукти механічного зношування деталей

Всі поверхні тертя піддаються зносу, що призводить до утворення частинок, які можна вважати забрудненням. Зношуються циліндри, поршні та кільця, які працюють в них, колінчастий та розподільний вали, а також привід ГРМ, де труться не тільки металеві деталі, а й усілякі пластмасові деталі натягачів і заспокоювачів. Всі ці частинки потрапляють у моторну оливу та забруднюють її.

Завдання очищення оливи від частинок, що утворюються під час зношування, виконує фільтр. Але є два нюанси. По-перше, при холодному і, відповідно, в’язкому мастилі воно важко продавлюється через фільтрувальну штору, що викликає відкриття перепускного клапана. І олива проходить вже безпосередньо, без очищення. А, по-друге, тонкість відсіву фільтрувальної штори має обмеження, і найдрібніші частинки (менше ніж 25-45 мікрон) продовжують циркулювати по системі змащування.

Методів боротьби з цим видом забруднень всього два: використовувати якісні (не підроблені!) фільтри та, за можливості, частіше міняти оливу, щоб видалити найдрібніші частинки, що не фільтруються.

Всі продукти зносу утворюються особливо інтенсивно за перших годин роботи нового двигуна, а тому дуже корисно замінити оливу після перших 1000-2000 кілометрів пробігу.

Продукти згоряння пального

Другим забруднювачем двигуна є продукти неповного згоряння пального, які утворюються в пристінному шарі камери згоряння. Тут вуглеводневе пальне в повному обсязі окислюється киснем з повітря, і утворюються частинки сажі. Ці частинки прориваються в картер двигуна та забруднюють моторну оливу.

У бензинових двигунах цей процес проходить менш інтенсивно, а у дизелях сажі утворюється набагато більше. Недарма ж моторна олива в дизельних моторах завжди чорна, навіть відразу після заміни. Всі ці процеси – природні, а вплинути на них власник може лише змінивши тип пального – перейшовши на живлення автомобіля пропан-бутаном або метаном. Газоподібне пальне дійсно забезпечує значне зниження забруднення двигуна частинками сажі.

Шанувальникам автомобілів у стоковому стані (без ГБО) треба пам’ятати, що якщо процес згоряння відбувається в не розрахунковому режимі, то утворення забруднень йде набагато інтенсивніше. Тому розпилювачі форсунок у машин на бензині та дизелі, а також свічки запалювання у бензинових двигунів завжди повинні працювати правильно.

Картерні гази

Картерні гази – це продукти згоряння паливоповітряної суміші, що прорвалися крізь поршневі кільця. Вони дуже токсичні, брудніші, ніж просто вихлопні гази, тому що утворилися в місцях з поганими умовами згоряння. А ще в них містяться мікроскопічні краплі моторної оливи.

Вже багато десятиліть картерні гази з міркувань екології не відправляють в атмосферу, а змішують з повітрям, що надходить на впуск у двигун. І ці гази забруднюють усе на своєму шляху.

Насамперед страждає дросельний вузол. Чорна масляниста субстанція покриває дросельну заслінку, позбавляючи її рухливості та порушуючи роботу «електронного газу». А якщо привід заслінки механічний, відкладення, що випали з картерних газів, порушують роботу регулятора холостого ходу. Картерні гази, що йдуть далі, забруднюють впускний трубопровід й іноді паралізують роботу системи зміни довжини впускного тракту або роботу вихрових заслінок.

Ну а якщо двигун з безпосереднім упорскуванням пального, де струмені бензину з форсунок не омивають впускні клапани, тоді тарілки та стрижні клапанів покриваються товстим шаром нагару. Відомі випадки, коли нагар на стрижні не давав клапану закритися, що призводило до його прогару.

Способів боротьби з забрудненням від картерних газів декілька. Почнемо з того, що двигун з залеглими кільцями має величезну кількість картерних газів. Тут можна спробувати розкоксування кілець, а якщо не допоможе, двигун треба розбирати, дефектувати та ремонтувати.

Потрібно тримати оливовідділювач у справному та чистому стані, а також бути впевненим у справності клапана, що управляє потоком картерних газів. Дросельний вузол та регулятор холостого ходу слід регулярно промивати. Якщо двигун з безпосереднім упорскуванням пального, періодично потрібно знімати впускний трубопровід та промивати його та впускні клапани.

Система EGR

Рециркуляція відпрацьованих газів на справному двигуні не завдає шкоди чистоті двигуна. А от якщо її клапан внаслідок забруднення починає «дурити», не закриваючись повністю на потрібних режимах, то надлишок відпрацьованих газів призведе до забруднення впускного тракту. За справністю та чистотою клапана, як і всього тракту EGR, потрібно уважно стежити та вчасно обслуговувати чи ремонтувати.

Каталітичний нейтралізатор

У сучасних двигунів каталітичний нейтралізатор розташований дуже близько до випускних клапанів. Тому його руйнування з утворенням керамічного пилу може призвести до потрапляння частинок кераміки до циліндрів. Це призведе до швидкого зношування циліндро-поршньової групи, а потім і всього двигуна. Річ у тім, що олива рознесе абразивні керамічні частинки, що потрапили в нього, по всіх парах тертя.

Максимально відстрочити таке аварійне забруднення можна, заправляючи автомобіль якісним пальним. Якщо каталітичний нейтралізатор вашого автомобіля відомий як ненадійний, його стан потрібно періодично перевіряти за допомогою ендоскопа.

Загальні поради

Забруднення двигуна буде меншим при використанні якісного пального з октановим числом не допустимим, а рекомендованим. Намагайтеся встановлювати тільки фірмові повітряний, масляний та паливний фільтри та заливати рекомендовану моторну оливу.

Прогрівайте машину взимку та намагайтеся уникати експлуатації автомобіля з винятково короткими поїздками. Періодично здійснюйте тривалі поїздки з високими обертами та навантаженням на двигун.