За 1-й квартал 2024 року на придбання нових легкових та комерційних автомобілів в Україні було витрачено майже 25 млрд грн (еквівалент 581 млн євро), що є найбільшим показником за останні як мінімум 6 років. І це на третину більше, ніж було витрачено за перші 3 місяці минулого року.

Минулого року за 1-й квартал нові автомобілі обійшлись українцям в майже 19 млрд грн. (456 млн євро за торішнім курсом). Зростання склало 31,4% в гривневому еквіваленті.

Цікаво, що цьогорічний показник у 25 млрд грн є найбільшим навіть у порівнянні з довоєнними роками. Наприклад, якщо порівняти фінансову ємність за перший квартал 2021 року, коли на придбання нових авто було витрачено 606 млн євро, що становило за торішнім курсом близько 20 млрд грн.

Аналогічно, за 1-й квартал 2020-го та 2019-го років нові автівки обійшлись українцям в 550 млн євро та 507 млн євро відповідно. Це навіть менше цьогорічних показників у європейській валюті.

Такі рекордні показники витрачених коштів пояснюються великим відкладеним попитом на придбання нових автомобілів та значним зсувом тренду на придбання дорожчих автомобілів, пише «Автосвіт». Також на ринку практично відсутній сегмент бюджетних автомобілів. Крім того, значний вплив на ринок мають електромобілі, які дещо дорожчі за середню вартість нового авто.

Крім того, багато коштів витрачається на оновлення автопарків державних структур, які закуповують дорожчі автомобілі. Ну і в цілому автомобільна інфляція впливає на середню вартість нового автомобіля. Експерти прогнозують, що з відновленням авторинку на придбання нових авто будуть витрачатись ще більші кошти.