Про рідкісні та унікальні автомобілі мало говорять, але це не зменшує їх вагомість в історії автомобілебудування. Днями в мережі з’явились світлини рідкісного прототипа «Запорожця».

Вперше експеримент по створенню нової моделі будо проведено в 1958 році. Тоді на базі Науково-дослідного інституту НАМІ спільно з інженерами заводу «Комунар» було створено макет повнопривідної міні-вантажівки, що отримала назву “Вогник”.

Такий автомобіль був дуже габаритним для міста, а тому його розробляли для їзди по сільській місцевості. Машина мала високу прохідність по всіх видах ґрунту, за винятком боліт та снігу завглибшки 20-25 сантиметрів. «Вогник» міг навіть конкрувати з Москвичем-410 чи ГАЗ-69, пише Wheel News.

Інженери розробили автівку таким чином, що вона хоч і могла долати будь-яку місцевість, але була не важка. Її вага в 750 кг дозволяла витягти автомобіль двом людям, якщо той десь застряг.

Після тестування експериментальний зразок передали до Запорізького автомобілебудівного заводу, який додатково доопрацював автомобіль. Але незважаючи на всі старання автомобіль так і не став серійним, однак робота не була марною, адже деякі напрацювання використовувалися у ЗАЗ-969.