Stellantis об’єднав зусилля з китайським автовиробником Leapmotor, щоб запропонувати європейським споживачам доступні автомобілі, які можуть скласти конкуренцію таким брендам, як Dacia. Це спільне підприємство має намір розпочати продаж сітікара Leapmotor T03 та SUV C10 вже цього року, про що було оголошено після зустрічі з інвесторами на Пекінському автосалоні.

Stellantis інвестував 1,5 мільярда євро у жовтні минулого року в 21% акцій Leapmotor і створив спільне підприємство під назвою Leapmotor International, в якому Stellantis володіє 51% акцій. Це дає Stellantis ексклюзивні права на виробництво, експорт та продаж продукції Leapmotor за межами Китаю – це перший такий випадок для західного автовиробника з багаторічною історією.

Партнерство відкриває Stellantis шлях для конкуренції на китайському авторинку, найбільшому у світі, після кількох невдалих років, протягом яких такі бренди, як Peugeot і Citroen, втратили більшу частину своєї частки ринку в Китаї, а виробництво Jeep було припинено у 2022 році. У середині 2010-х років PSA Group, тепер частина Stellantis, продавала понад 700 000 автомобілів щорічно у КНР.

CFO Stellantis Наталі Найт назвала Leapmotor “15-м брендом групи”. У Європі Leapmotor може зайняти місце нижче Citroen та Fiat у кластері основних марок групи. Найт заявила, що перші продажі та доходи від спільного підприємства з’являться в другій половині року, але вони «не будуть величезними» для балансу Stellantis спочатку.

Leapmotor планує продавати в Європі моделі T03 та C10, довгі кросовери, які будуть доступні в електричній та гібридній версіях.

Автомобілі Leapmotor будуть конкурувати не з існуючими продуктами Stellantis, а з глобальними брендами, що мають таке ж позиціювання, як у Leapmotor у Китаї – цінність за гроші з доступними технологіями. Це відповідає позиції, яку займає Dacia у Європі. Наприклад, стартова ціна T03 у Франції становитиме близько €26 000.