В Україні з’явився проєкт змін правил оптової та роздрібної торгівлі вживаними автомобілями. Зокрема, пропонується запровадити норму, яка зобов’яже громадян у разі продажу машини комісійному майданчику надавати інформацію про вартість такого авто.

Про це йдеться у проєкті постанови Кабінету міністрів «Про внесення змін до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери щодо врегулювання процедури комісійної торгівлі транспортними засобами». Документ опублікувало Міністерство внутрішніх справ (МВС), передає OBOZ.ua.

Так, документ передбачає, що фізична особа, яка передає транспортний засіб для продажу, буде зобов’язана надати відомості про середньоринкову або оцінну вартість, визначену за законом. Який з цих варіантів обрати, вирішує сама фізособа.

При цьому комісійним майданчикам з торгівлі авто заборонять приймати машини без документів, що підтверджують вартість транспортного засобу. Винятком можуть стати лише ті випадки, коли прибуток від продажу такого авто не оподатковується.

Як зазначають автори документа в пояснювальній записці, проєкт покликаний усунути недосконалості законодавства. Нині в юридичних нормах існує лазівка, яка дозволяє продавати авто в «комісійки» без зазначення вартості, що призводить до недоотримання державою податків. Саме цю лазівку хочуть закрити.

Слід враховувати, що нові правила ще не затверджені. Проєкт лише готують до винесення на розгляд уряду.