Якої б марки або моделі він не був, ви можете бути впевнені, що у вашому автомобілі є функція, яку ви ще не виявили. Іноді це відбувається тому, що вона буквально захована і її важко знайти, але в інших випадках це щось, що весь цей час було у вас перед очима.

Від безпеки до гігієни – про 9 прихованих функцій, які заслуговують на вашу увагу, розповіла Avtosota.

1. Кольори під капотом

Не потрібно бути механіком, щоб знайти дорогу під капот. Сучасні автомобілі мають кольорове маркування для позначення різних частин двигуна, тому вам буде дуже легко зрозуміти, на що звернути увагу між технічними обслуговуваннями.

Такі деталі, як масляний щуп, пробки для охолоджувальної рідини, гальмівної рідини та рідини склоомивача, мають свій колір. Таким чином, ви можете виконувати просте обслуговування самостійно, а дійсно складні речі довірити фахівцям. У більшості автомобілів зазначені деталі мають жовтий і синій кольори, але деякі марки роблять їх зеленими або червоними.

2. Захований джип

Гаразд, цей варіант не такий вже й корисний, але все одно кумедний. Більшість великих виробників вставляють у свої автомобілі приховані послання, кумедні посилання або спогади про минуле. Opel, Mercedes-Benz, Hyundai і Chrysler – ось кілька марок, які розміщують подібні приховані повідомлення.

Особливо відомий цим американський бренд Jeep. Автомобільний журнал Car and Driver виявив щонайменше 30 таких так званих «великодніх яєць». В автомобілі Jeep Renegade. Більшість із них відсилають до його культового предка – джипа Віллі часів Другої світової війни. У вас є джип? Тоді подивіться уважно. Можливо, ви десь упізнаєте силует Willy’s.

3. Ваза VW Beetle

Починаючи з 1950-х років, Volkswagen ставив невелику вазу на приладову панель оригінального «Жука». В епоху хіпі 60-х і 70-х років ця опція стала дійсно популярною. Ваза ідеально підходила для красивої квітки, але її також можна було використовувати для набору ручок, зубочисток або навіть губної помади.

Коли VW повернув модель Beetle в 1998 році під назвою New Beetle, вони також повторно представили вазу. Ваза знову зникла, коли модель була оновлена в 2011 році. Тому, якщо у вас дуже старий «Жук» або трохи новіший, не забудьте прикрасити свій автомобіль красивою квіткою!

4. Приховані вантажні відділення

Міські автомобілі маленькі, але багато моделей насправді мають приховані вантажні відсіки. Наприклад, Honda Jazz і Civic оснащені системою Magic Seat. Ця система дозволяє скласти задні сидіння для збільшення вантажного простору. Таким чином, ви можете взяти з собою об’ємні речі, які не поміщаються в багажник. Ви також можете скласти спинки передніх сидінь, щоб на задньому сидінні було багато місця для ніг. Або ви можете використовувати його для сну, звичайно ж.

5. Сушарка для гальм від BMW

Автомобільні конструктори постійно працюють над новими способами зробити свої автомобілі безпечнішими. І ніщо не може бути безпечнішим, ніж хороші гальма. Щоб протистояти зниженню гальмівної сили, викликаному вологою погодою, компанія BMW придумала систему сушіння гальм. Система активується, щойно спрацьовує датчик дощу склоочисника вітрового скла. У цей момент гальмівні колодки притискаються трохи ближче до дисків, щоб вони залишалися сухими. Таким чином, у вас завжди буде достатньо гальмівної сили, щоб зупинитися на мокрій дорозі. Можливо, ви навіть не помічаєте, що ваш Beemer робить це.

6. Підігрів шиї

Підігрів сидінь – це вже доволі відома опція для сучасних автомобілів, але деякі марки йдуть ще далі, щоб пасажирам було комфортно. Вони пропонують підігрів шиї спеціально для тих, хто хоче тримати дах свого кабріолета відкритим у холодну погоду.

Mercedes-Benz вперше запропонував цю функцію у 2015 році під назвою Airscarf. Конкуренти Audi і BMW незабаром пішли по їхніх стопах. Системи працюють за рахунок видування теплого повітря з підголівників. Зрозуміло, температура і точний напрямок повністю регулюються. Це дає змогу пасажирам залишатися в теплі навіть під час руху.

7. Система контролю світлофора EyeSight від Subaru

Немає нічого більш дратівливого, ніж очікування сигналу світлофора. Особливо якщо неможливо побачити, коли він загориться зеленим. Subaru придумала вирішення цієї проблеми. Система EyeSight попереджає вас тихим звуковим сигналом про те, що ряд перед вами знову рухається.

Зручно, якщо ви не були уважні або якщо сонце світить вам в очі. Одночасно система EyeSight може підтримувати задану відстань до автомобіля, що йде попереду, і попереджати вас про те, що ви можете врізатися в нього. Інші марки називають цю функцію адаптивним круїз-контролем.

8. Виявлення втоми

Навіть якщо ви регулярно робите перерви на чашку кави, все одно існує ймовірність того, що ви втомитеся від довгої їзди. Це нормально, якщо ви зручно розташувалися на задньому сидінні, але це швидко стає небезпечним, коли ви перебуваєте за кермом. Виробники автомобілів знають про це.

Незалежно одна від одної, кілька компаній розробили системи для того, щоб не дати сонним водіям заснути. Наприклад, система Attention Assist компанії Mercedes змушує рульове колесо вібрувати, коли відчуває, що водій починає виляти. Якщо і після цього водій не втручається, система м’яко тягне кермо в інший бік, щоб утримати автомобіль між лініями.

9. Прихований пилосос

Пилососити автомобіль – далеко не найприємніше заняття. Якщо справа не в занадто короткому кабелі, то в боротьбі зі всмоктувальною насадкою, яка не хоче повторювати контури салону. Таким чином, ви ніколи не зможете видалити весь бруд із важкодоступних кутів. І не починайте розповідати нам про те, як пилососити між сидіннями.

У компанії Honda це прекрасно розуміють. У модель Odyssey вони вбудували вбудований пилосос із довгим шлангом. Так званий HondaVac може їздити де завгодно, не потребує розетки і спустошується одним натисканням кнопки. Зручно для дітей!