Коли мова заходить про автоматичну коробку передач, деякі водії помилково вважають, що вона більш надійна і менш вимоглива до догляду, ніж механічна коробка передач.

Насправді АКПП складніша у своєму устрої і відповідно більш вимоглива до себе. Експерти виокремили 7 типових помилок автомобілістів, які прискорюють знос і вихід з ладу “автомата”.

Екстремальна їзда

Часте різке прискорення і гальмування може негативно позначитися на стані автоматичної коробки передач. Жорсткі перемикання передач можуть призвести до зносу зчеплення та інших компонентів.

Початок руху з непрогрітою рідиною

Запуск двигуна та негайне рушання з місця, особливо в холодні дні, коли олія в коробці передач ще не прогрілась, може спричинити зношування або пошкодження внутрішніх механізмів.

Нехтування правилами буксирування

При буксируванні іншого автомобіля або причепа необхідно дотримуватися рекомендацій виробника вашого автомобіля. Неправильна процедура буксирування може пошкодити автоматичну коробку передач.

Вмикання «нейтралі» при будь-якій зупинці

Постійне перемикання коробки передач у режим нейтрального положення під час зупинок може спричинити знос гальм та інших компонентів трансмісії.

Їзда в горах як у місті

У гористій місцевості необхідно враховувати особливості роботи коробки передач. Часте перемикання між передачами під час руху в гору або на спуску може призвести до зайвого нагрівання трансмісії.

Неправильне паркування

Несправність автоматичної коробки передач може бути пов’язана і з неправильним паркуванням. Наприклад, залишати автомобіль на парковці без використання ручного гальма може створити навантаження на трансмісію.

Нехтування захистом

Нижня частина картера АКПП більш вразлива для механічних пошкоджень, ніж “механіка”. Навіть невелика вм’ятина в піддоні може призвести до порушення роботи трансмісії.