В Україні суворо карають за керування ТЗ у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. При цьому отримати великий штраф і втратити права за таке порушення можуть навіть тверезі водії.

За словами юристів, в Україні поліцейські часто пропонують водіям пройти тест на алкоголь навіть без ознак сп’яніння. Новачки за кермом, хвилюючись, можуть відмовитися від тестування, вважаючи, що це не має значення. Патрульні можуть навіть не настоювати на тестуванні, бо цей варіант їм також підходить.

Стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка встановлює відповідальність за водіння у нетверезому стані, також передбачає можливість покарання водіїв за відмову від проходження перевірки на сп’яніння. Водієві, який з якихось причин відмовився пройти перевірку, загрожує штраф у розмірі 17 тисяч гривень і позбавлення прав на 12 місяців.

Таким чином, відповідальність може бути застосована навіть до абсолютно тверезого водія. Більш того, довести свою невинуватість у подальшому буде дуже складно, тож якщо ви впевнені у своєму стані — краще пройти запропоновані копами тести.