Така, здавалося б, проста і рутинна процедура для автомобіліста, як запуск двигуна, також потребує правильного виконання. Експерти звернули увагу водіїв на те, як не варто цього робити.

Зокрема, зазначається, що не можна негайно запускати двигун після увімкнення запалювання. Потрібно дати внутрішній системі автомобіля паузу для проведення діагностики, особливо після тривалої стоянки. До неї входить перевірка техсистем, збір даних про навколишнє середовище та кліматичні умови. Найбільше це має значення за екстремальних температур, оскільки система обробляє дані для підготовки потрібної консистенції паливної суміші.

Експерти звертають увагу, що багато водіїв одразу після ввімкнення запалювання повертають ключ у положення старт. У такій ситуації система обирає усереднені параметри, що може призвести до проблем із займанням палива, викидів незгорілого палива в каталізатор. Потім електронний блок управління підкоригує показники, але в довгостроковій перспективі подібна звичка може завдати істотної шкоди двигуну.

У дизельних автомобілях ситуація ще серйозніша, пише «Твоя машина». Після повороту ключа в замку запалювання на приладовій панелі загоряється індикатор у вигляді спіралі. Це означає, що почали працювати свічки розжарювання, що розігрівають керамічний ізолятор свічки, підвищують температуру повітря в камерах згоряння. У цей момент починати рух категорично не рекомендується, машина може просто не завестися. У довгостроковій перспективі неповне згоряння палива може призвести до підвищеної витрати пального, нерівномірної роботи циліндрів і засмічення фільтрів.