Багато водіїв переконані, що їзда на низьких оборотах є найкращим рішенням для економії палива. Однак такий стиль керування може призвести до несподіваних додаткових витрат. Фахівець з ремонту двигунів розповів, чому їзда на низьких оборотах небезпечна для ДВЗ, пише AmperCar.

У великих містах з постійними пробками рідко вдається розкрутити двигун до високих оборотів і більшість часу агрегат працює на мінімумі своїх можливостей. Однак іноді навіть у міських умовах доводиться різко прискорюватися. При такому рваному режимі роботи в момент прискорення циліндри наповнюються збагаченою паливною сумішшю, що провокує детонацію.

Сучасні мотори можуть упоратися з такою проблемою, підлаштовуючи алгоритм роботи системи запалення, проте паливо повністю в цьому випадку не згоряє, що призводить до утворення нагару та засмічення форсунок.

Наслідки детонації можуть бути згубними не тільки для самого двигуна, але і для найважливіших компонентів – підшипників, коробки передач і зчеплення. При цьому поршні та вкладиші колінчастого валу зазвичай страждають першими.

Крім того, оберти двигуна безпосередньо впливають на тиск, що створюється масляним насосом. При низьких оборотах цей тиск знижується, що, природно, погіршує змащування внутрішніх деталей двигуна. Масляне голодування негативно позначається на силовому агрегаті, прискорюючи його зношування.

Тому постійна їзда на низьких оборотах погано позначається на стані двигуна.