Водіям в Україні необхідно мати при собі поліс страхування ОСЦПВ, який є одним з трьох ключових документів під час керування автомобілем. Невиконання цієї вимоги може призвести до штрафу з боку поліції в розмірі 425 грн. Проте, існують особи, на яких законодавство не розповсюджує покарання за відсутність такого поліса під час перевірки, інформує «Автотема» із посиланням на юристів «Дорожнього адвоката».

Юристи підкреслюють, що процедуру страхування визначено Законом України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, що має номер 1961-IV та датується 1 липня 2004 року. Пункт 13.1 цього закону вказує, що існують певні категорії водіїв, які не підлягають штрафам за відсутність страховки. До них входять учасники бойових дій, громадяни, які брали участь у Революції гідності та отримали поранення, особи з інвалідністю, пов’язаною з військовими діями, а також особи з інвалідністю I групи. Закон забороняє притягувати до відповідальності цих осіб, якщо вони особисто керують транспортним засобом.

Також, поліція не має права накладати штрафи на водіїв, що не мають зазначеного статусу, які перевозять особу з інвалідністю I групи у власному автомобілі цієї особи.