В одному з судів України було розглянуто безпрецедентну ситуацію, пов’язану з діями ТЦК. Представники військкомату нарахували штраф підприємству у розмірі 8500 гривень за невиконання вимог щодо мобілізації транспортних засобів. У відповідь на це керівник підприємства ініціював судовий процес, інформує «Автотема».

Справа перейшла до апеляційної стадії через те, що суд першої інстанції прийняв сторону директора. Проте не згодний з судовим рішенням відповідач звернувся з апеляцією. Справу під номером №240/31476/22 було розглянуто 26 березня Шостим апеляційним адміністративним судом.

В заяві було зазначено, що під час воєнного стану керівник ТОВ не виконав наказ про мобілізацію транспортних засобів. В результаті було оформлено акт про його відмову залучити транспорт для потреб ЗСУ.

Матеріали справи свідчать, що директор ТОВ ігнорував вимоги часткового наряду і не дозволив доступ на заводську територію для інспекції та вилучення транспорту, згаданого в наказі. У зв’язку з цим було ініційовано досудове розслідування за підозрою у кримінальному правопорушенні за статтею 114-1 Кримінального кодексу України. 3 жовтня 2022 року це кримінальне провадження було закрите через відсутність складу злочину, але 17 жовтня слідчі СБУ відправили матеріали справи на перевірку на предмет адміністративного порушення в діях директора ТОВ за статтею 210-1 КУпАП.

Суд, звичайно, визнав керівника компанії невинним, оскільки представники ТЦК намагалися увійти на територію підприємства і конфіскувати вантажний тягач, не дотримуючись мобілізаційного законодавства. Для вилучення транспорту на користь ЗСУ існує чіткий протокол дій, які описані у Положенні №1921.