Кожен водій знає, що за не пристебнутий ремінь безпеки штрафують. Однак мало хто пам’ятає, що пасажири під час руху також повинні бути пристебнуті ременями безпеки.

Про це розповів «Апостроф».

Зміст ПДР

Відповідно до ПДР, усі пасажири транспортного засобу в місцях, де обладнані ремені безпеки, повинні користуватися ременями безпеки (п. 5.1.б ПДР). Це правило поширюється і на водіїв, які під час руху повинні бути пристебнуті пасками безпеки (ст. 2.3 ПДР).

Водночас ПДР передбачають, що перевозити пасажирів, які не пристебнуті, заборонено. Це означає, що водії відповідають не лише за свою безпеку, а й за безпеку своїх пасажирів. Тобто, водії не лише відповідають за використання своїх ременів безпеки, але й за те, щоб усі пасажири також були пристебнуті.

Який штраф загрожує за непристебнутий ремінь безпеки

Відповідно до чинного законодавства, такі порушення караються штрафом, сума якого становить 510 гривень (ст. 121 ч. 5 КУпАП). Оштрафувати можуть як водія, який перевозить не пристебнутого пасажира, так і самого пасажира, який їде не скориставшись паском безпеки.

Чи можливе увʼязнення за нехтування ременем безпеки

Якщо факт того, що водій перевозив пасажира, не пристебнутого ременем безпеки, під час ДТП буде виявлено поліцією, з відповідними наслідками, водій може бути засуджений за статтею 286 Кримінального кодексу.

Зокрема, водій, який порушив правила дорожнього руху або експлуатації транспорту, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, карається:

  • штраф у розмірі 51 000 – 85 000 грн;
  • виправні роботи до 2 років;
  • арешт від 2 до 6 місяців;
  • обмеження свободи до 3 років.

У всіх випадках водій буде позбавлений права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.