Відповідно до правил дорожнього руху, водії повинні мати в транспорті справний вогнегасник – проте у випадку його відсутності передбачається не штраф, а попередження.

Про це розповів юрист практики цивільного та господарського права ЮК «Приходько та партнери» Дмитро Зал, інформує «Апостроф».

Водії повинен мати у легковому автомобілі вогнегасник – це регламентується правилами дорожнього руху України (п.31.4.7 ПДР). Зауважується: «Забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за наявності таких технічних несправностей і невідповідності таким вимогам…відсутній працездатний вогнегасник на легковому, вантажному автомобілі, автобусі».

Проте не кожен знає, що у випадку відсутності вогнегасника в авто водій може отримати не штраф, а попередження. Юрист практики цивільного та господарського права Дмитро Зал наголосив:

«Доволі часто поліцейські виписують водіям легкових автомобілів штраф за ч. 1 ст. 121 КУпАП та штрафують на 340 гривень. Але хочу звернути увагу водіїв на те, що така постанова не відповідає приписам законодавства».

Юрист пов’язує це зі ст. 121 КУпАП, відповідно до якої передбачається відповідальність за керування транспортним засобом, що має технічні несправності. Проте відсутність вогнегасника в автомобілі ще не свідчить про саме технічні несправності, з якими забороняється експлуатація. Тож юрист підсумовує свою тезу:

«Таким чином виходить, що штраф за керування автомобілем без вогнегасника є незаконним».

За його словами, подібна ситуація також є порушення правил, яких варто кваліфікувати за ст. 125 КУпАП — інші порушення ПДР. А за це передбачається лише попередження водія. Подібне попередження може бути також за відсутності в транспорті автомобільної аптечки чи знака аварійної зупинки.