Від лютого 2022 року до травня поточного року, громадяни України добровільно передали 3000 транспортних засобів на користь Збройних Сил України. Про це повідомив Микола Рудик, начальник Головного сервісного центру МВС, пише «Автотема».

Він зазначив, що ці автомобілі були офіційно вилучені з обліку в сервісних центрах МВС і передані для використання українським військовим.

Впродовж 2022 року, громадяни України, як приватні особи, так і компанії, пожертвували Збройним Силам України 624 транспортні засоби. У наступному році ця кількість зросла до 1 747, а в першому кварталі 2024 року було передано ще 550 авто.

Ці автомобілі були передані військовим, Нацгвардії, прикордонникам, рятувальникам та іншим силовим структурам на добровільних засадах.

Не зазначено, чи ці авто були спеціально імпортовані волонтерами для ЗСУ з використанням безмитного ввезення. Ймовірно, мова йде про дві окремі категорії транспорту. В такому разі, можливо, 3 000 автомобілів були власністю українців (чи юридичних осіб).

Тим часом у квітні 2024 року сервісні центри МВС провели понад 247 000 перереєстрацій транспортних засобів, що значно перевищує показник березня (близько 184 000 реєстрацій). Найчастіше транспортні засоби змінювали власника через договір дарування, з 666 таких угод у березні до 5 164 у квітні.

Експерти вважають, що зростання числа реєстрацій договорів дарування автомобілів пов’язане з прийняттям в Україні з 18 травня 2024 року нового мобілізаційного законодавства. Згідно з ним, у разі необхідності, у громадян можуть вилучати транспортні засоби для потреб військових, якщо у їхньому володінні є кілька автомобілів. Це спонукало багатьох передати свої транспортні засоби у власність родичів.

Також відомо про численні випадки, коли автомобілі, які були завезені в країну як гуманітарна допомога для армії без митного оформлення, продавались шахраями приватним особам. Для протидії цій проблемі пропонується звільнити від оподаткування ті автомобілі, що імпортуються для армії, але лише за умови передачі їх через органи місцевого самоврядування. Відповідні законопроєкти під номерами №10219 та №10220 вже були представлені для розгляду у Верховній Раді.