Українська Асоціація міжнародних перевізників (АсМАП) виступила з ініціативою до уряду про забезпечення броні від призову для водіїв, які виконують міжнародні вантажоперевезення. Вони підкреслюють, що без таких заходів можливі негативні наслідки для економічного становища країни. Про це пише «Автотема».

Віцепрезидент АсМАП Володимир Балін висловив занепокоєння щодо нинішньої системи бронювання від мобілізації, яка, на його думку, не надає належного захисту сектору міжнародних вантажоперевезень.

«Останній час ми бачимо тенденцію до скорочення кількості вантажного транспорту у міжнародному напрямку. Наприклад, в є-черзі, незважаючи на сезон, зменшується кількість реєстрацій. Водії відмовляються виходити в рейси, бо бояться, що їх зупинять на пунктах пропуску, а такі випадки вже є, або, перетнувши кордон, кидають транспортні засоби, вантаж і не повертаються в Україну. Ми вважаємо, що це вже незабаром може призвести до певного колапсу не лише транспортної галузі в Україні, а й в економіці загалом», – зазначив Балін.

За його словами, у цій сфері в Україні працюють численні малі та середні підприємці, проте чинне законодавство не врегульовує процес резервування від армії для ФОП.

Українська Асоціація міжнародних автоперевізників звернулася до уряду з проханням розширити категорії для бронювання, включивши до них не тільки водіїв-далекобійників, але й інших фахівців, які є невід’ємною частиною автотранспортних підприємств, таких як слюсарі, зварювальники, механіки та інші спеціалісти, кваліфікацію яких отримують протягом багатьох років.

АсМАП закликала державу визнати транспортний сектор критично важливим для економіки країни у новому порядку бронювання, який зараз розробляється. Згідно з інформацією від Асоціації, станом на 6 травня лише п’ять з вісімнадцяти великих автопідприємств отримали статус, що дає право на бронь, і загальний відсоток заброньованих працівників у галузі не перевищує п’яти відсотків.

Засновник логістичної групи “Прайм” Дмитро Леушкін раніше відкрито заявив про негативний вплив дій співробітників ТЦК на водіїв, багато з яких відмовляються від рейсів, полишають роботу або навіть тікають з країни.