В Україні відбулися зміни в системі обов’язкового автоцивільного страхування. Згідно з інформацією, опублікованою у Телеграм-каналі парламентаря Данила Гетьманцева, Верховна Рада у другому читанні схвалила відповідний законопроєкт, який оновлює українське законодавство відповідно до стандартів ЄС. Про це пише «Автотема».

Відомо, що новий законопроєкт впроваджує оновлену модель захисту прав страхувальників та потерпілих осіб, які зазнали збитків. Відтепер зміниться державний контроль та нагляд за сектором обов’язкового страхування.

Закон передбачає поетапне збільшення лімітів страхових виплат, щоб вони відповідали рівням, які існують у країнах Європейського Союзу. Прогнозується, що протягом наступних двох років максимальні виплати досягнуть 1 млн грн для кожної потерпілої особи та 20 млн грн для кожного страхового випадку. Додатково компенсації за матеріальні збитки піднімуться до 2 млн грн.

В Україні планується запровадження швидких гарантійних виплат потерпілим від страхових компаній, що зазнали банкрутства. Окрім того, будуть розширені можливості використання “європротоколу” для реєстрації аварій без присутності поліцейських.

Додатково буде встановлено процедуру визначення суми страхових виплат, яка не враховуватиме фактор зношення, а також забезпечення виплат, достатніх для повного відновлення пошкодженого транспортного засобу.