Згідно з мобілізаційним законодавством, існує вимога, яка не дозволяє компаніям переміщати транспортні засоби до іншого регіону України без спеціального дозволу від ТЦК. Це обмеження може призвести до призупинення діяльності багатьох підприємств. Тому важливо, щоб подібні норми закону були попередньо узгоджені з представниками бізнесу, пише «Автотема».

“З одного боку, є об’єктивні потреби ЗСУ у великій кількості транспортних засобів. Але з іншого боку – не можна допускати зупинки цивільної економіки, тому що саме з цивільної економіки фінансується економіка війни, яка є повністю, стовідсотково інвестиційною і дотаційною якраз зі сторони цивільної економіки. Тому треба шукати баланс між потребами фронту і потребами цивільними”, – зауважив голова комітету економістів України Андрій Новак.

Він наголосив на важливості транспортної логістики, яка включає не лише критичну інфраструктуру, а й постачання продовольства та предметів першої потреби для населення.

“Не можна, щоб влада приймала одноосібно рішення, так, як вона вважає. Консультації з бізнесом обов’язкові! Лише спільне вироблення компромісного рішення здійснить можливість взагалі його реалізації. Тому що якщо все буде йти всупереч лише інтересам бізнесу, то просто зупиняться підприємства, будуть техніку ховати і не здійснювати свою діяльність. А це зупинка цивільної економіки, і неможливість фінансування воєнної економіки”, – підсумував Новак.

Нагадаємо, що відповідно до оновленого законодавства про посилені мобілізаційні заходи, право громадян і бізнесу на вільне користування автотранспортом, який знаходиться на обліку у територіальних центрах комплектації (ТЦК) та його переміщення поза межами регіону буде обмежено.

Законопроєкт передбачає, що ТЦК отримають доступ до інформації від Міністерства внутрішніх справ про транспортні засоби, які належать підприємцям та приватним особам, для здійснення ними військово-транспортного обов’язку.

Додатково буде встановлено обов’язок для керівників компаній щодо часткового наряду на передачу транспортних засобів.