Електронні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу можна обміняти. Замовити обмін посвідчення водія в Україні можливо трьома способами. Про це повідомили на офіційному сайті Головного сервісного центру МВС, пише «Інформатор».

В МВС зауважують, що електронні документи водія є повноцінною альтернативою пластикових документів та дозволяють громадянам не сплачувати за бланкову продукцію.

«Однак електронні документи дійсні лише на території України. Поки що міжнародне законодавство у сфері дорожнього руху не регулює використання цифрових документів», – пояснили в МВС.

Часто до сервісних центрів МВС звертаються з проханням виготовити дублікат електронного документа на бланку. Але такої процедури не передбачено. Для того, щоб отримати пластиковий документ, потрібно обміняти електронний.

Як обміняти е-посвідчення водія

Спеціалісти пояснюють, що замовити обмін посвідчення водія в Україні можливо трьома способами:

  • офлайн у будь-якому зручному сервісному центрі МВС;
  • онлайн через Кабінет водія;
  • онлайн через застосунок «Дія».

Щоб обміняти електронне водійське посвідчення на пластикове у сервісному центрі МВС, потрібно при собі мати:

  • паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання;
  • довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • пред’явити посвідчення в «Дії» та оплатити послугу обміну посвідчення та вартість бланка

Ця послуга коштуватиме близько 572 гривень. Після обміну буде виданий документ з новим номером та серією.

Як обміняти е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу

Часто при перереєстрації авто в «Дії» громадяни замовляють електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу без виготовлення на пластиковому бланку.

Щоб його обміняти на пластикове, потрібно звернутися до будь-якого зручного сервісного центру МВС, взяти талон на перереєстрацію транспортного засобу та оформити нове свідоцтво.

«Для отримання послуги потрібно мати такі документи: паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання, довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в «Дії», — пояснили в МВС.

Крім того, необхідно сплатити за послугу перереєстрації та бланкову продукцію – орієнтовно 836 грн.