В Україні через набуття чинності 18 травня 2024 року нового закону про мобілізацію та військовий облік не вистачає працівників АЗС. Про це розповів президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук, пише today.ua.

За його словами, в Україні останнім часом спостерігається дефіцит кадрів у паливній сфері. Особливо це стосується так званого «пересічного складу». Йдеться про водіїв бензовозів та співробітників АЗС.

Косянчук підкреслив, що дефіцит кадрів низового складу у паливній сфері спричиняє проблеми з логістикою. Яким чином? Справа в тому, що деякі українські водії вантажівок та бензовозів, які займаються міжнародними перевезеннями, не хочуть повертатися до України, бо бояться мобілізації. Тому вони просто кидають машини на парковках у Польщі чи в Угорщині, наприклад.

В результаті трейдери посилають інших водіїв за покинутими бензовозами, платять за паркування, а часто також штраф за неправильне паркування. Це позначається на швидкості доставки палива до України та на його вартості.

Косянчук вважає, що через проблеми з логістикою дефіциту палива в Україні, швидше за все, не буде. Перебої з постачанням палива можуть бути, але нетривалі.

Тим часом, згідно з опитуванням Європейської бізнес-асоціації, у квітні 2024 року 74% роботодавців не вистачало співробітників, а лише 7% роботодавців не мали дефіциту кадрів. Інші роботодавці частково відчували дефіцит кадрів. Через нестачу робочих рук роботодавці стали частіше пропонувати роботу людям без досвіду, студентам, пенсіонерам та інвалідам.

В Україні нині середня вартість бензину А-95 складає 55,98 грн за літр, дизельного палива – 52,73 грн за літр, а автогазу – 26,67 грн за літр. Але вже з 1 липня паливо на українських АЗС може подорожчати через збільшення акцизів на нього. Це буде перший етап збільшення акцизів на пальне.

Акциз на бензин збільшать з 213 до 242 євро за 1000 л, на ДП – зі 139 до 177 євро за 1000 л, а на автогаз – з 52 до 55 євро за 1000 л. Експерти аналітичного агентства «НафтоРинок» вважають, що це найсильніше позначиться на ціні автогазу. Його вартість збільшиться приблизно на 6 грн за літр, тобто досягне позначки близько 33 грн за літр.