Літня спека може створювати непередбачувані виклики для водіїв і одна з таких потенційних небезпек — це, здавалося б, невинна пластикова пляшка з водою. Якщо її залишити на автомобільному сидінні, вона може перетворитися на лінзу, що фокусує сонячні промені та спричиняє займання. Цей несподіваний ризик може призвести до пожежі всього за кілька хвилин, пише «Автотема».

Такий випадок зафіксував водій-далекобійник, який поділився відеодоказом на каналі Idaho Power, де детально пояснено механізм цього явища.

Як пляшка з водою може спричинити пожежу

Прозора вода в пляшці, на яку направлені сонячні промені, може створювати ефект лінзи. Це відбувається через заломлення променів, які фокусуються на одній точці. У літній період, коли сонце особливо активне, така точка може нагрітися до температури, здатної спричинити займання матеріалу сидінь в автомобілі та виникнення пожежі.

Фахівці попереджають водіїв, щоб ті не залишати пластикові пляшки з водою на сонці всередині машини. Навіть у дні, які не здаються надто жаркими, все одно існує ризик займання. Матеріал сидінь може загорітися всього за 10-15 хвилин. Безпечніше зберігати пляшки у закритих відділеннях, наприклад, у бардачку.

Хоча шанси на пожежу від пляшки з водою не є великими, існують задокументовані випадки, коли це ставало причиною займання. З огляду на зміни клімату, такі ризики можуть збільшуватися. Тому не ігноруйте попередження і будьте обачні. Витративши всього кілька секунд на те, щоб прибрати пляшку, ви зможете уникнути неприємностей.