Виробництво Honda CR-V e:FCEV з водневим двигуном офіційно розпочато. Кросовер на паливних елементах сходить із конвеєра Performance Manufacturing Center (PMC) у Мерісвіллі, штат Огайо. Заснований у 2016 році як спеціалізований завод, який виготовляє невеликі партії автомобілів (наприклад, NSX і TLX Type S PMC Edition).

CR-V e:FCEV, представлений у лютому цього року, є досить інноваційним транспортним засобом на паливних елементах, який поєднує водневе паливо зі звичайною функцією плагіну. Клієнти можуть заправляти автомобіль воднем, забезпечуючи орієнтовний запас ходу в 270 миль (435 км). Однак батарею також можна заряджати, як PHEV, із доступним запасом ходу на повністю електричному ходу 29 миль (47 км).

Honda анонсувала, що водневий CR-V надійде в продаж у Сполучених Штатах і Японії цього року, пише MotorCar.

Технологія

Кросовер Honda CR-V e:FCEV пропонує клієнтам найкраще від обох технологій. Додавання опції плагіну робить транспортний засіб більш універсальним, додаючи запас ходу та зручність, особливо якщо до водневої заправної станції потрібно ще доїхати. І на відміну від традиційного PHEV, немає потреби в бензиновому двигуні.

Honda стверджує, що це перший водневий автомобіль у світі, який поєднує в собі технологію паливних елементів і плагіна.

Автовиробник також зазначає, що новинка поводиться подібно до стандартного CR-V й кросовером має бути легко керувати.

Однак не варто чекати неймовірної продуктивності. Загальна потужність прив’язана до 174 кінських сил і 310 Нм крутного моменту. Це нарівні з іншими транспортними засобами на водневих паливних елементах, такими як Hyundai Nexo та Toyota Mirai, але обидва пропонують кращий запас ходу — 570 і 645 км відповідно.

Скільки буде коштувати?

Honda ще не оголосила ціни, але різницю в запасі ходу можна було б проігнорувати, якщо CR-V e:FCEV матиме конкурентоспроможну ціну.

Вартість Mirai починається від 50 190 доларів, а Nexo – від 60 135 доларів. Якщо Honda зможе знизити ціну до 50 000 доларів, CR-V e:FCEV стане найдешевшим автомобілем на паливних елементах у Сполучених Штатах. Проте конкуренти також пропонують додаткову знижку на пальне, про що також може подумати Honda ближче до дати початку продажів.

Виробництво спільних паливних елементів GM-Honda

Honda спільно з General Motors розробила систему паливних елементів у рамках спільного підприємства. Автовиробники стверджують, що, працюючи разом, вони знизили вартість системи паливних елементів до однієї третини від системи паливних елементів, яка використовується на Honda Clarity. Це є хорошим знаком для доступності – транспортні засоби без викидів залишаються непомірно дорогими, особливо автомобілі на водневих паливних елементах.

Варто відзначити, що Honda також працювала з GM для Prologue і Acura ZDX, обидва з яких використовують платформу Ultium від GM. Розробку нового доступного електромобіля було скасовано, а партнерство припинено.

Поряд з новими гібридними моделями, вищезгаданим Prologue і безліччю майбутніх електромобілів, нарешті схоже, що Honda серйозно ставиться до електрифікації.