У випадку прийняття законопроєкту №11256-2 Верховною Радою у другому читанні без істотних змін, який передбачає підвищення акцизних ставок на пальне в Україні, водії, які використовують газобалонне обладнання (ГБО), матимуть можливість економити близько 20 гривень на кожному літрі автогазу у порівнянні з тими, хто їздить на бензині. Про це повідомив Сергій Куюн, керівник консалтингової компанії»А-95″, пише «Автотема».

Відповідно до заяви експерта, вартість автогазу в Україні наразі становить майже половину від ціни бензину — 48%. Однак з першого липня, коли набуде чинності підвищення акцизного податку на паливо згідно з законопроєктом №11256-2, частка ціни автогазу у відношенні до бензину зросте до 55%.

Сергій Куюн підкреслив, що на сьогодні власники транспортних засобів з ГБО економлять приблизно 25 гривень за кожен літр палива. Проте після збільшення акцизів економія скоротиться до 20 гривень за літр. Незважаючи на це, використання ГБО залишиться вигідним, хоча й не настільки, як раніше.

Зараз середня ціна бензину А-95 в Україні становить 56,04 гривні за літр, дизельного палива — 52,57 гривні, тоді як автогаз коштує 26,65 гривні. У разі прийняття Верховною Радою законопроєкту №11256-2 у другому читанні, «НафтоРинок» прогнозує, що з 1 липня 2024 року ціни на бензин зростуть на 1,5 гривні за літр, на дизельне паливо — на 2 гривні, а на автогаз — на 19 копійок.

З початку липня 2024 року ціна на автомобільний газ у роздріб могла зрости на 6 гривень за літр. Проте законопроєкт №11256, що пропонував підвищення акцизного збору на зріджений газ до 165 євро за тисячу літрів, не отримав підтримки від народних депутатів.

Сергій Куюн не вважає, що після запланованого зростання акцизів на паливо з липня 2024 року, ціна на бензин досягне 60 гривень за літр. Він також спростовує припущення, які з’явилися в соціальних мережах, про можливу вартість бензину в 75-80 гривень за літр. За його словами, вартість пального на заправних станціях України буде значною мірою залежати від курсу національної валюти та рівня попиту на паливо.