В Україні нещодавно набув чинності новий закон про посилення мобілізації, який, серед іншого, встановив нове поняття «військово-транспортного боргу», що регулює процес та порядок вилучення у громадян та юридичних осіб автомобілів та спецтехніки на потреби Сил оборони період воєнного стану. Про це пише znaj.ua.

Про це відомо з нового закону, опублікованого на порталі Ради.

Зміни вже викликали широкий ажіотаж у суспільстві, у зв’язку з чим до Ради внесли ще один законопроєкт, який встановлює додаткові обмеження щодо мобілізації транспорту.

Наразі закон забороняє забирати машини у осіб, у яких більше у власності менше двох авто, осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, а також тих, для кого транспортний засіб є єдиним джерелом доходу.

Новий документ пропонує додатково заборонити співробітникам ТЦК, СБУ та Служби зовнішньої розвідки вилучати техніку у військовослужбовців, їх подружжя та неповнолітніх дітей, а також у членів сімей загиблих захисників.

На даний момент законопроект спрямований на розгляд до профільного комітету Ради. У разі його схвалення документ винесуть на голосування до сесійної зали.