Більшість автовласників знають, здавалося б, про бензин усе. Однак з’являються цікаві подробиці від фахівців, які здатні змінити їхнє уявлення. Власник АЗС розповів, за яких умов у баку бензин АІ-95 може перетворитися на АІ-92. І при цьому не потрібно додавати будь-яких присадок чи спеціальних засобів, це простий хімічний процес, пише Wheel News.

Октанове число в бензині залежить від використовуваних на заводах присадок. Так, у Україні найчастіше використовують метил-трет-бутиловий етер (МТБЕ). У дев’яносто п’ятому бензині його вміст може становити до 10% від загальної кількості. У цього складу є один великий мінус, він дуже швидко випаровується. А що менше його в складі бензину, то нижче октанове число. Таким чином за певних умов А-95 у баку може легко перетворитися на А-92.

Ситуація можлива, якщо бак закривається недостатньо міцно. Крім того, вона виникає при порушенні системи вентиляції в паливному баку. Тоді під час тривалої стоянки на спеці 95-й бензин втрачає у своєму складі цей етер, що призводить до зниження октанового числа. Випаровуватися він починає при температурі 30°, а при рівні в 55° він починає закипати. Експерт зазначив, що за пару тижнів простою на спеці бензин А-95 легко перетворитися на АІ-92. Він рекомендує щільно закривати кришку паливного бака і стежити за справністю системи вентиляції. Крім того, краще тримати бак максимально наповненим, щоб уникнути випаровування МБТЕ.