Під час зупинки автомобіля поліція в Україні, як відомо, може зажадати від водіїв пред’явити не тільки документи на право керування і реєстрацію транспортного засобу, а й низку предметів, без яких сідати за кермо заборонено ПДР. Юристи повідомляють, що віднедавна на цій підставі патрульні стали масово виписувати керманичам великі штрафи, пише «Твоя машина».

Зокрема, поліцейських активно цікавить не тільки наявність у машині аптечки, вогнегасника і знака аварійної зупинки, а й їхня комплектність і справність. Якщо не вистачає деяких медикаментів або закінчився термін придатності вогнегасника, складається протокол за ст.121 КУпАП. Все тому, що патрульні трактують це незначне порушення як керування авто з технічною несправністю (п. 31.4.7 ПДР). Однак юристи-практики вказують, що дії поліції в цьому випадку незаконні.

Дійсно, в КУпАП передбачено відповідальність за водіння авто без комплектної аптечки або справного вогнегасника, але штраф за це передбачено лише водіям авто, які виконують регулярні пасажироперевезення. Для інших автомобілістів відповідальність настає в порядку ст.125 КУпАП, що передбачає лише один вид санкції – попередження.

Важливо розуміти, що незаконний штраф обов’язково потрібно оскаржити. Його оплата практично прирівнюється до визнання провини, що надалі загрожує вже більш суворим незаконним покаранням – позбавленням прав до півроку. Якщо ж штраф просто не платити (навіть якщо він незаконний), справу можуть передати до виконавчої служби, яка вправі вжити заходів для стягнення заборгованості – аж до арешту банківських рахунків, рухомого і нерухомого майна.