Новий мобілізаційний закон, що набрав чинності 18 травня 2024 року, передбачає можливість конфіскації транспортних засобів на потреби ЗСУ. Адвокатка роз’яснила, чи можуть ТЦК та СП штрафувати людей за несвоєчасне інформування про наявність авто. Чутки про це стали предметом нещодавніх дискусій в мережі, пише mauto.

«У засобах масової інформації почали розповсюджувати новину, згідно з якою водії, які не оновили інформацію про свої автомобілі в ТЦК та СП, можуть отримати штраф у розмірі 20 000 гривень. ЗМІ наводять нібито «нову» постанову Кабміну №1921. Зазначеною постановою затверджено Положення про військово-транспортного обов’язку», — розповідає у своєму Telegram адвокатка Дар’я Тарасенко.

Вона підкреслила, що ця постанова не є нововведенням. Її було впроваджено ще з 2000 року. Згідно з пунктом 15 цього документа, керівництво компаній, організацій та установ зобов’язане щороку звітувати ТЦК та СП про кількість та стан транспортних засобів і обладнання, а також надавати дані про працівників, які використовують цю техніку в роботі.

«Отже, жодного обов’язку для фізичних осіб, у тому числі ФОП, подавати відомості про транспортні засоби до ТЦК та СП згідно з постановою Кабміну №1921 немає. Отже, і покарати за неподання такої інформації не можуть», — резюмувала Тарасенко.