В Євросоюзі після підвищення акцизів на китайські електромобілі можуть подорожчати вживані автомобілі, що призведе до зростання цін і в Україні. Такої можливості не виключає голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький, пише today.ua.

Щомісяця в Україну ввозять приблизно по 20 000 б/в автомобілів. При цьому українці щомісяця купують близько 5 000 нових автомобілів. Тобто головне джерело поповнення українського автопарку – ввезення вживаних машин. Найбільше автомобілів у нашу країну ввозять із Євросоюзу та США.

Станіслав Бучацький зазначив, що через збільшення в ЄС мита на китайські автомобілі на європейському ринку можуть подорожчати вживані автомобілі. І це також стосуватиметься України, оскільки наша країна залежить від ринку Євросоюзу. На жаль, експерт не сказав, на скільки конкретно можуть подорожчати б/в автомобілі в Євросоюзі та в Україні.

Але на даний момент вживані автомобілі в Україні дешевшають. Це відбувається через економічну ситуацію, через війну з російськими окупантами. Перебої з електрикою знижують попит на електромобілі.

Нагадаємо, що у Євросоюзі з 2030 року все нові автомобілі мають відповідати екологічному стандарту Євро-7. Очікується, що це призведе до зростання цін на нові машини, оскільки автовиробникам потрібно буде впроваджувати нові технології. Єврокомісія прогнозує, що через Євро-7 нові автомобілі на Старому континенті подорожчають у середньому на 304 євро. Автоматично подорожчають і вживані автомобілі.