Коли на панелі приладів автомобіля спалахує контрольна лампа низького рівня пального, це завжди викликає деяке занепокоєння у водія. У голові відразу постає питання: скільки ще кілометрів зможе проїхати машина без дозаправлення? Експерти розбиралися у цьому питанні, повідомляє «Автосвіт».

Активний індикатор низького рівня пального зовсім не означає, що автомобіль відразу заглухне і зупиниться. У баку ще є певний запас пального, який дозволяє проїхати деяку відстань до найближчої заправної станції. Цей запас зазвичай становить від 10 до 15% об’єму паливного бака.

Однозначної відповіді на питання, яку саме відстань зможе проїхати машина після включення контрольної лампи, не існує. Це залежить від кількох факторів:

  • Модель автомобіля

Різні автомобілі мають різні об’єми паливних баків та різні рівні витрати пального.

  • Умови їзди

Міська їзда з частими зупинками та прискореннями потребує більше пального, ніж рух трасою.

  • Манера водіння

Агресивне водіння з різкими прискореннями та гальмуваннями також збільшує витрату пального.

Перше, що потрібно зробити, це заглянути в посібник з експлуатації автомобіля. У ньому зазвичай зазначено, скільки кілометрів можна проїхати на залишку пального після активації контрольної лампи. Якщо у вас є бортовий комп’ютер, він може попередити вас про низький рівень пального та показати скільки ще кілометрів можна проїхати до заправки.

З досвіду, включення індикатора пального в міських моделях А-класу означає, що в баку залишається близько 4 літрів пального. Аналогічний сигнал у моделях B-класу означає, що у баку близько 6–7 літрів. У кросовера та позашляховиках цей показник може досягати 12–14 літрів.

У середньому ж автомобіль може проїхати від 50 до 100 кілометрів на залишку пального після загоряння контрольної лампи.