В Україні розглядають новий штраф для власників транспортних засобів. У Раді зареєстровано законопроєкт №10216, що передбачає покарання за фальсифікацію пробігу автомобілів. У разі ухвалення, власники, які продають автомобілі з підробленим пробігом, будуть зобов’язані виплатити значний штраф.

Мета законопроєкту – захист покупців від купівлі авто з недостовірними даними про пробіг. Передбачається, що сума штрафу варіюватиметься в межах ₴8 500-17 000. Документ спрямований на запобігання фальсифікацій пробігу і покликаний убезпечити покупців від недобросовісних продавців.

За словами ініціаторів законопроєкту, проблема фальсифікації пробігу стала масовою – практично кожен другий автомобіль на вторинному ринку має неправдиві дані. У пояснювальній записці зазначено, що введення адмінвідповідальності за такі діяння допоможе мінімізувати ризики.

Терміни набрання законопроектом чинності поки невідомі, пише Wheel News.

Крім цього, розглядаються інші санкції для водіїв. Зокрема, штраф до ₴17 000 або альтернатива у вигляді 10-добового арешту за невиконання законних вимог співробітників військової поліції.

Схвалений раніше законопроєкт надає військовим поліцейським право зупиняти автомобілі, оглядати їх, вимагати документи і забороняти подальшу їзду, якщо водій становить потенційну загрозу для інших учасників дорожнього руху.