Якщо в Україні запровадять військовий збір у розмірі 15% при купівлі нових автомобілів та при розмитненні, то це призведе до того, що ввезення євроблях може знизитися на 50%. Такий прогноз зробили експерти Інституту досліджень авторинку, пише видання Експерт.

18 липня 2024 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11416, який передбачає підвищення деяких податків та зборів. Він також передбачає запровадження військового збору у розмірі 15% при купівлі автомобілів та ввезенні їх з-за кордону (при першій реєстрації).

Ініціатором цього законопроєкту став український прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наразі документ перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Експерти Інституту досліджень авторинку вважають, що якщо цей законопроєкт стане законом, то це негативно позначиться на українському автомобільному ринку. По-перше, українці стануть приблизно на 50% менше ввозити з-за кордону автомобілі на іноземній реєстрації. Наразі щомісяця в Україну ввозять близько 20 000 євроблях. До початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупаційних військ щомісяця ввозили близько 50 000 євроблях.

По-друге, теж приблизно на 50% знизиться продаж в Україні нових автомобілів. В умовах війни продажі нових машин далекі від довоєнних показників. Тому збільшення вартості нових автомобілів ще на 15% призведе до скорочення ринку.

У результаті українці частіше купуватимуть автомобілі на вторинному ринку, а сегмент електромобілів може повністю перейти на внутрішній вторинний ринок. В умовах відключення електроенергії в Україні продаж електрокарів знижується. Якщо ж їх ціна збільшиться ще на 15%, то імпортовані електромобілі не будуть мати місця на українському ринку.

Крім того, експерти Інституту досліджень авторинку не виключають, що через запровадження військового збору у розмірі 15% на автомобїлї при першій реєстрації можуть виникнути корупційні схеми при їх розмитненні. Наприклад, заниження їхньої оцінної вартості.

Як ми вже говорили, зараз законопроєкт №11416 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. Комітет повинен дати свій висновок щодо цього документа. Думаємо, профільний парламентський Комітет рекомендує народним депутатам ухвалити його за основу.