Штрафи за відсутність техогляду можуть бути виписані водіям різних категорій транспортних засобів, незважаючи на скасування в 2011 році обов’язкового техогляду легкових авто. Про це розповів юрист Вадим Володарський, пише Wheel News.

За словами експерта, технічний контроль обов’язковий для:

  • вантажних і вантажопасажирських авто;
  • таксі;
  • автобусів;
  • комерційної техніки;
  • тракторів і с/г техніки.

Перераховані вище транспортні засоби зобов’язані проходити техогляд раз на два роки. Для вантажних авто вагою від 3,5 т. контроль технічного стану проводиться щорічно.

Володарський зазначив, що існують спірні моменти, що стосуються автомобілів категорії “В”, призначених для перевезення вантажів, включно з пікапами. Поліцейські можуть трактувати вимоги по-різному.

Покарання за відсутність т/о

Якщо транспортний засіб, що підлягає техогляду, не пройшов його своєчасно, водієві загрожує штраф. Згідно зі ст. 121 адмінкодексу, перше покарання становить ₴340 (20 неоподатковуваних податком мінімумів доходів фізосіб).

Повторне порушення протягом року тягне за собою більш серйозні наслідки у вигляді штрафу до ₴1700 або позбавлення права керування транспортними засобами на строк до півроку чи адмінарешту до 10 діб.

Володарський радить оскаржити постанову про порушення в спірних випадках, щоб уникнути подальших проблем.

Перспективи змін у законодавстві

Останніми роками обговорюється можливість повернення обов’язкового техогляду для всіх видів транспортних засобів. Однак в умовах поточної ситуації в країні та через війну такі нововведення поки що не передбачені.