Двигун із турбонаддувом категорично не можна одразу глушити після інтенсивної їзди. Про це водіїв попередив досвідчений механік, який розкрив їм головне правило експлуатації турбомотора.

Експерт нагадав, що турбокомпресор отримує енергію від вихлопних газів. Що вища їхня температура, то швидше розкручується турбіна. За інтенсивного використання турбінне колесо може розкручуватися до 150 тисяч обертів на хвилину. Температура при цьому може доходити до 800-900 градусів. Якщо після цього різко заглушити мотор, то тепло не буде відводитися, турбокомпресор перегріється і незабаром вийде з ладу. Такі ситуації зазвичай виникають, коли машині з турбонаддувом потрібно з’їхати з траси. Наприклад, для заправки на АЗС. У жодному разі не варто одразу глушити мотор, потрібно дати йому попрацювати на холостих обертах, пише «Твоя машина».

Механік звертає увагу, що ключову роль в охолодженні системи тут відіграє моторне масло. Під час роботи двигуна на холостих обертах воно продовжує циркулювати, змащуючи й охолоджуючи механізми. Зазвичай йому потрібно 2-3 хвилини в такому режимі, щоб знизити температуру турбокомпресора.