Середня вартість скрапленого газу на українських АЗС за тиждень із 15 по 23 липня зросла на 58 копійок – до 27,48 грн за літр, сягнувши рівня початку травня. Найближчими днями автогаз стане ще дорожчим. Про це пише «Інформатор».

З початку липня автогаз у роздрібних мережах подорожчав на 88 копійок за літр. Це дані цінового моніторингу Консалтингової групи А-95.

Зокрема, вперше за більш ніж два місяці на 50 копійок підвищили ціни на цей вид пального мережі преміум-сергменту – ОККО, WOG і SOCAR. На АЗС цих брендів автогаз вже коштує 28,48-28,49 грн/л.

Водночас серед інших мереж найбільше автогаз подорожчав за тиждень на станціях RLS (на 1,5 грн/л), VST (на 1,30 грн/л), «Кворум» (на 1,2 грн/л) і Sunoil (на 1,1 грн/л).

Своєю чергою дискаунт-мережі «БРСМ-Нафта» і «Авантаж 7» підняли ціни на 81 коп. і 50 коп. – до 26,38 грн і 25,45 грн за літр відповідно.

Експерти паливного ринку зазначають, що завдяки великим запасам автогазу в Україні роздрібні ціни реагують на зростання гуртової вартості з відчутним лагом. Так, із початку липня прайси гуртових компаній зросли більше ніж на 6 000 грн за тонну (3,24 грн за літр), тоді як роздрібна ціна піднялася лише на 88 коп.

Відтак, у найближчі 7-10 днів оператори прогнозують подальше подорожчання автогазу на заправках.

«Орієнтуємося поки що на 30 грн/л, а далі як гурт покаже», – коментує співробітник мережі преміум-сегмента.

Оператори зазначають, що зростання цін уже викликало локальне зниження реалізації, але запасу маржі для бодай часткової амортизації динаміки вже немає. Трейдери додають, що маржу також з’їдають витрати, які постійно зростають.

«Електрика зросла в ціні, зарплати підтягнули. 1 грн на літрі – це не та маржа, яка має бути, але вона є», — кажуть вони.

Уряд пропонує нові зміни в оподаткуванні АЗС, це може призвести до подорожчання пального

Через нові податки малі АЗС в Україні можуть зникнути і здорожчає пальне. Про це повідомила народна депутатка України Ніна Южаніна, коментуючи законопроєкт №11416, поданий до Верховної Ради. Свою точку зору вона висловила в телеграм-каналі.

Ніна Южаніна заявила, що законопроєкт №11416 створений для лобіювання інтересів великого бізнесу. Він нібито передбачає збільшення доходів бюджету для фінансування армії, але за його допомогою фактично просуваються інтереси великих паливних компаній.

Зокрема, новий законопроєкт передбачає запровадження авансового платежу з податку на прибуток для АЗС у розмірі 4000 гривень на 1 куб. метр резервуарів для пального.

Для типової АЗС з резервуарами об’ємом 60 куб. метрів це означатиме щомісячний платіж у 240 тисяч гривень, або майже 3 млн гривень на рік. Ця ініціатива, вважає нардеп, разом із підвищенням акцизів на пальне, неминуче призведе до зростання цін на пальне.