В Україні пропонують запровадити військовий збір у 5% на всі операції з автомобілями. Про це повідомила інформаційно-аналітична група AUTO-Consulting із посиланням на інсайдерську інформацію, пише видання today.ua.

За даними AUTO-Consulting, деякі депутати Верховної Ради вже готують відповідний законопроєкт. Це буде альтернативний законопроєкт, замість урядового законопроєкту №11416.

Законопроєкт №11416, ініціатором якого виступив український прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зареєстрували у Верховній Раді 18 липня 2024 року. Наразі він перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

У пояснювальній записці до законопроєкту № 11416 йдеться про те, що в умовах війни з російськими окупантами потрібно наповнити державний бюджет України. Це пропонується зробити за рахунок збільшення деяких податків та зборів, а також за рахунок запровадження нових податків та зборів. Зокрема, Кабмін пропонує запровадити військовий збір у розмірі 15% при першій реєстрації в територіальних сервісних центрах МВС легкових автомобілів, а також при першій реєстрації вживаних автомобілів (тобто євроблях).

Це означає, що нові автомобілі в Україні фактично подорожчають одразу на 15%. На стільки ж збільшиться і розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації.

Багато експертів автомобільного ринку та учасники автомобільного ринку виступили проти цього нововведення. Так, AUTO-Consulting вважає, що запровадження військового збору в 15% при першій реєстрації автомобілів призведе до того, що надходження до Пенсійного фонду знизяться втричі. Крім того, буде зниження надходжень від мита, акцизу та ПДВ.

Експерти Інституту досліджень авторинку попереджають, що якщо в Україні запровадять військовий збір у розмірі 15% при купівлі нових автомобілів та при першій реєстрації вживаних машин, то це призведе до того, що ввезення євроблях знизиться в 2 рази. Як і продаж нових автомобілів.

Тому деякі народні депутати пропонують інакше підійти до воєнного збору. За даними AUTO-Consulting, пропонується, зокрема, запровадити військовий збір у 5% на всі операції з автомобілями, у тому числі й на автомобілі, які вже знаходяться в Україні. Відповідний законопроєкт зараз розробляють. Подробиць поки що немає. Коли цей законопроєкт можуть зареєструвати у Верховній Раді? Думаємо, у серпні 2024 року. На його розробку ще є час, оскільки урядовий законопроєкт №11416 народні депутати ще не розглянули навіть у першому читанні.