В Україні поліцейські почали масово штрафувати водіїв автомобілів із червоними покажчиками повороту. Про це попередила юридична компанія «Дорожній адвокат», інформує today.ua.

Більшість водіїв не звертають увагу на те, якого кольору передні та задні покажчики повороту у їхніх автомобілів. І дарма. У нашій країні вони мають бути лише жовтого кольору. Це передбачає відповідний державний стандарт України (ДСТУ) від 2017 року.

Стаття 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф за використання попереджувальних сигналів та їхнє переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів. Покажчики повороту, згідно з п.п. 9.1.а ПДР, якраз і є попереджувальними сигналами.

За даними компанії «Дорожній адвокат», останнім часом поліцейські почали масово штрафувати водіїв автомобілів із червоними покажчиками повороту. Вони складають адміністративні протоколи за ч.2 ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення за використання попереджувальних сигналів та їхнє переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів. Штраф за цією статтею – 425 грн.

Тим часом, по українським дорогам зараз їздять сотні тисяч автомобілів з червоними покажчиками повороту. Це автомобілі, зроблені для США. У Сполучених Штатах машини повинні мати червоні покажчики повороту. Колись давно на американських автомобілях з метою економії стоп-сигнали були поєднані із покажчиками повороту. Зараз більшість автовиробників випускають машини із жовтими покажчиками повороту, але тільки не американські автогіганти. У США, як і раніше, «поворотники» червоного кольору.

Якщо ви їздите на автомобілі з червоними покажчиками поворотів, то поліцейські можуть будь-якої миті вас оштрафувати на цілком законних підставах. Тому краще замінити червоні покажчики поворотів на жовті, що використовуються в Україні.

За даними Укравтопрому, із січня по квітень 2024 року в Україну зі США ввезли понад 19 000 автомобілів. Це друге місце щодо ввезення машин до нашої країни. На першому місці Німеччина (з неї за звітний період до нашої країни ввезли понад 23 000 автомобілів).

Чому українці продовжують купувати автомобілі на американських онлайн-аукціонах, адже під час війни ускладнилася логістика, їхня доставка в Україну? Цьому є кілька пояснень. По-перше, можна купити модель, якої немає в Україні (і немає в Європі). По-друге, можна придбати майже новий автомобіль за доступною ціною. По-третє, можна купити автомобіль у більш багатій комплектації.