У Києві група молодих механіків вигадала, як перетворити пошкоджені електромобілі Tesla на джерела живлення для квартир та невеликих підприємств. Їм уже вдалося втілити свою ідею на прибутковий бізнес.

Про це інформує видання novyny.pro із посиланням на Financian Times.

Як електромобілі Tesla допомагають впоратися з відключеннями світла

Підприємець Олександр Бенца вигадав ідею для бізнесу. Він разом зі своїми партнерами вже кілька років купує розбиті електромобілі Tesla на страхових аукціонах у США та імпортує їх в Україну.

Спочатку Бенца та його механіки відновлювали електромобілі та продавали їх, але відключення електроенергії в Україні внесли свої коригування. Підприємець вирішив, що пошкоджені автомобілі Tesla можуть стати чудовими джерелами живлення для київських квартир та підприємств.

Бенца знайшов електриків, які можуть працювати з акумуляторними батареями електромобілів і змінив підхід до роботи. Замість відновлення електрокарів, його бізнес тепер займається вилученням батарей.

Кожен акумулятор Tesla поділяють на 12 батарей. Потім їх об’єднують у мобільні енергосистеми місткістю по 5 кВт·год. Цього достатньо, щоби живити електроенергією квартиру протягом 10 годин.

Підприємець розповів, що середня вартість пошкоджених електрокарів Tesla складає 10 000 доларів. Після вилучення акумуляторних батарей компанія продає інші деталі.

Бенц поділився, що продає такі мобільні енергосистеми військовим без націнки. За його словами, за останні два місяці попит суттєво збільшився.

Підприємець вважає, що взимку попит на мобільні енергосистеми збільшиться ще сильніше. «Взимку проблеми з електроенергією в Україні можуть стати ще серйознішими», – сказав Бенца.

Що буде з відключеннями світла в Україні взимку

Більшість аналітиків вважає, що українці стикатимуться з відключеннями електроенергії до завершення війни. За їхніми словами, російські атаки на українську енергосистему продовжаться.

Директор енергетичних програм у «Разумков Центр» Володимир Омельченко зазначив, що деякі ключові атомні та теплові блоки знову підключать до енергосистеми України наступного місяця після завершення ремонтних робіт. Завдяки цьому відключення світла можуть стати менш помітними.

Проте Омельченко попередив, що найімовірніше взимку українським споживачам вдасться відновити подачу електроенергії лише до 12 години на добу. Атаки росіян по енергосистемі лише погіршать проблему.