Керування механічним транспортним засобом в Україні накладає на водія певні обмеження. Серед них і заборона на вживання алкогольних напоїв, а також наркотичних і деяких медичних засобів. Ігнорування цих жорстко карається за законом — аж до 51 000 гривень штрафу і позбавлення прав на строк до 10 років, пише «Твоя машина».

Водночас багато водіїв задаються питанням, чи можна пити за кермом безалкогольне пиво. Судячи з визначення – так. Але не все так однозначно, як здається на перший погляд.

В Україні закон допускає вміст алкоголю в крові водія на рівні 0,2 проміле. Водночас в одній банці 0,5 л безалкогольного пива міститься за стандартом близько 0,05 проміле спирту. Це менше, ніж навіть у квасі, але експерти зазначають, що захоплення безалкогольним пивом може іноді підвищити рівень алкоголю в організмі водія аж до 0,4 проміле.

Не варто забувати про супутні продукти як той самий квас чи кефір, які до наявного рівня алкоголю можуть «накинути» ще кілька значень. Таким чином, фахівці наголошують, що від вживання однієї 0,5-літрової банки чи пляшки напою водія навряд чи оштрафують, але краще все одно ставитися до цього максимально відповідально і не сідати одразу за кермо. Як і у випадку з будь-яким прийомом їжі, краще почекати хвилин 20-30, поки зайвий алкоголь піде з крові.