На багатьох сучасних автомобілях встановлюється автоматична коробка з відповідним селектором для вибору режимів руху. При цьому, якщо положення D, R, P не викликають у автомобілістів питань, то з так званою нейтральною передачею або режимом N далеко не все так просто. Адже використання цього положення продовжує ресурс коробки, про що нагадує автомеханік, пише Wheel News.

Про що ж, власне, йдеться? Ні для кого не секрет, що в автоматичній КПП передбачений відповідний блок керування, який дозволяє вибирати оптимальну передачу в залежності від швидкості руху, а також дій водія. Сам автомобіліст у цей момент просто керує оборотами двигуна за допомогою педалі газу і стежить за дорогою. На перший погляд дуже зручно, але це виливається у великі витрати під час обслуговування та ремонту трансмісії.

Більше того, власноруч ще можна довести КПП до моменту, коли ремонт доводиться виконувати значно раніше, ніж це могло б знадобитися відповідно до регламенту. Насправді все досить просто: якщо в коробці не міняти мастило, постійно тримати її на «драйві», навіть при простої на довгих світлофорах, то велика ймовірність, що вона справді вийде з ладу завчасно. Те саме стосується і любителів постійно перемикатися на режим P, навіть коли простій мінімальний, наприклад, при русі в пробці.

Всі ці дії згубно впливають на трансмісію, зменшуючи її термін служби. Виникає закономірне питання, як не допустити передчасного виходу КПП з ладу та максимально продовжити її ресурс? В даному випадку доведеться стежити за обслуговуванням, вчасно міняти масло та вкотре не навантажувати трансмісію без видимої необхідності. Іншими словами, короткі простої на світлофорах або в пробках не передбачають переключення в режим паркування. Тут краще залишитися в драйві або просто перевести селектор на N.

Щодо нейтрального режиму, то тут з КПП знімається навантаження. Отже, на якийсь час припиняється нагрівання коробки. Таким чином, автоаматор хіба що захищає трансмісію на машині, продовжуючи її термін служби. Однак часто робити перемикання також не рекомендується, та й загалом доведеться стежити, щоб ТЗ не відкотилося. Адже коли включений режим N, колеса не блокуються і виникає необхідність утримувати ногу на педалі гальма або скористатися «ручником».

Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це сучасніші варіанти АКПП, де спочатку закладено самостійний перехід у даний режим, коли автомобіль зупиняється і водій утримує натиснутою педаль гальма. Тут навантаження з КПП знімається у разі настання відповідних чинників. Отже, і торкатися селектора немає жодної необхідності. Що ж до довгих простоїв, коли автомобіль проводить без руху по 2 – 3 хвилини і більше, то краще в цій ситуації перемикатися в режим P, попутно активуючи гальмо зупинки. Це дозволить не лише розвантажити коробку, а й тримати гальмівну систему під тиском.