Сучасні автомобілі оснащені безліччю інноваційних технологій і зручностей, але однією з найпомітніших деталей в інтер’єрі залишається спідометр. На цих приладах іноді можна побачити червоні мітки навпроти певних швидкісних показників: 30, 50, 90 і 130 км/год.

Ці мітки мають важливе значення і слугують для підвищення безпеки на дорогах, а також для інформування водіїв про дотримання встановлених правил дорожнього руху, пише «Твоя машина» із посиланням на експертів.

  • 30 км/год

Ця швидкість часто асоціюється із зонами, де необхідно проявляти особливу обережність: житловими районами, зонами біля шкіл і дитячих садків. Введення швидкісного обмеження до 30 км/год спрямоване на зниження ризику ДТП і забезпечення безпеки пішоходів, особливо дітей.

  • 50 км/год

Обмеження швидкості в 50 км/год є стандартом для більшості міських доріг. Воно враховує щільність руху, наявність пішоходів і велику кількість перехресть. Водіям необхідно бути гранично уважними і готовими до несподіваних ситуацій.

  • 90 км/год

Цю швидкість часто застосовують на заміських дорогах і трасах, де рух менш інтенсивний, ніж у місті, але все ж таки вимагає уважності та дотримання швидкісного режиму. На таких дорогах, як правило, менше перехресть і світлофорів, але присутні інші небезпеки, як-от дикі тварини або пішоходи, що перетинають дорогу.

  • 130 км/год

Це обмеження актуальне для автомагістралей, де дозволена висока швидкість. Водіям на таких дорогах необхідно приділяти особливу увагу контролю автомобіля і дотриманню безпечної дистанції. Висока швидкість вимагає підвищеної концентрації та готовності до швидких дій.