Підвищення акцизних ставок на пальне з 1 вересня суттєво не вплине на ціни бензину та дизпалива. Про це розповів експерт з ринку пального Сергій Куюн, інформує META.

З 1 вересня акциз на бензин зросте на 1,5 грн, на дизпаливо – менше ніж на 2 грн. Куюн назвав це «звичайним ринковим коливаннм», та зазначив, що споживачі їх навряд чи помітить.

Скраплений газ подорожчає на 5 грн, але залишиться вигідним для тих, у кого є ГБО або великі пробіги. Куюн додав, що падіння ціни на нафту до $80 за барель може компенсувати зростання акцизів. Він сказав: «Якби акциз запровадили 1 серпня, ми б не помітили змін, оскільки ціни на нафту впали, а акциз зріс, що могло б навіть знизити ціни на внутрішньому ринку».

Також Куюн додав, що збільшення акцизу на пальне допоможе перекрити дефіцити державної казни. За його підрахунками за рік акциз та ПДВ на пальне можуть давати в держбюджет близько 30 млрд гривень.

Експерт зазначив: «Йдеться десь про 2,7-2,8 мільярда гривень щомісяця додатково. Але з 1 січня наступного року буде наступний етап збільшення акцизу, і це буде 4-5 мільярдів гривень щомісяця. Це потужна сума, яка дійсно дозволить нам наповнювати бюджет».

Збільшення акцизів на пальне, окрім євроінтеграційних зобов’язань, спрямоване на ліквідацію дефіциту держаного бюджету, який сягає 500 мільярдів гривень.