ТЦК та СП мають право мобілізувати транспортні засоби громадян. Проте влада завірила, що це нововведення не торкнеться більшої частини українців і цьому є пояснення. Вони містяться в новому законі про мобілізацію, який набув чинності 18 травня.

Згідно з цим документом, вилучення транспорту буде відбуватись лише при деяких обставинах і у конкретних категорій людей, пише видання novyny.pro. Зокрема, мова йде про:

  • громадян, власників транспортних засобів;
  • органи місцевого самоврядування;
  • центральні й місцеві органи виконавчої влади та інші державні органи;
  • організації, підприємства, установи (у тому числі: нафтобази, залізниці, порти, пристані, аеропорти, автозаправні станції дорожнього господарства тощо), що забезпечують експлуатацію транспортних засобів.

Проте українців запевнили, що масово забирати авто у людей не планується. Мало того, буде дотримання певних норм при вилученні транспортного засобу.

У кого не будуть забирати авто для ЗСУ

В першу чергу ТЦК будуть цікавити саме ті транспортні засоби, які підходять для військових потреб. Проте навіть їх можуть вилучити лише у власників двох і більше транспортних засобів. Мова йде про легкові автомобілі, трактори, самохідні, сільськогосподарські машини.

Водночас заборонено забрати авто у людини, для якої водіння є єдиним джерелом доходу, а також у людини з інвалідністю І чи ІІ групи та батьків дитини з такою інвалідністю. В інших випадках транспортні засоби можуть бути мобілізовані представниками ТЦК, СБУ, або розвідувальних органів на основі рішень місцевих державних адміністрацій, які видають відповідні розпорядження.